top of page

Het verhaal achter RESTOPIA®: ontstaan uit liefde voor lekker eten

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2021


Mattèo en Carola Piano zijn twee ondernemers met een uitgesproken passie voor lekker en gezond eten. Hoewel ze van dezelfde keuken houden, is er iets wat hen onderscheidt. Carola is al meer dan 30 jaar vegetariër. Mattèo is een alleseter en in de loop der jaren hebben Carola als Mattèo samen hun eetgewoonten op elkaar afgestemd. Toen ze tien jaar geleden trouwden, zijn ze gaan verkennen hoe ze heerlijke gerechten zonder compromis konden ontwikkelen. Noch voor Carola, noch voor Mattèo.


Experimenteren

Op een dag experimenteerden ze met Italiaanse ragù’s, iets waar Mattèo helemaal mee vertrouwd is, gezien zijn Italiaanse opvoeding. De uitdaging was om Carola te laten meegenieten van deze Italiaanse culinaire lekkernij, maar wel volledig vegetarisch. Voor Mattèo moest het honderd procent zijn vertrouwde Italiaanse gastronomische cultuur weerspiegelen. Voor Carola mocht er geen vlees in zitten.


Mattèo had zelf nog nooit een ragù gemaakt, dus zocht hij op Internet naar het originele recept van ragù alla Bolognese. De eerste verrassing was dat in deze ragù geen kruiden zitten. Hoe kon de smaak dan zo uitgesproken zijn? Carola ging er op uit om het beste vegetarische gehakt te vinden. Sommige waren te droog, andere te bitter en weer andere hadden een te uitgesproken smaak. Na een aantal pogingen vond ze een vegan gehakt die geschikt was voor de ragù.


Ze gingen aan de slag met de bereiding volgens het originele recept, maar met vegan gehakt. Het resultaat was een heerlijk smeuïge ragù die zich verrassend genoeg nauwelijks van de originele Bolognese versie onderscheidde. Een compromisloze ragù waar ze beiden van genoten.


Vrienden als proefkonijn

Op een dag nodigden ze vrienden uit voor een etentje. Het is dan altijd de vraag iets vegetarisch op te dienen waar vleesetende vrienden met hartenlust van kunnen genieten. “Laten we verse pappardelle met ragù alla Bolognese proberen.” De ragù kan namelijk uren op voorhand al klaargemaakt worden en verse pasta koken duurt maar een paar minuten. Zo gezegd, zo gedaan.


Die avond kregen de vrienden dus de pappardelle met ragù alla Bolognese. Ze smulden er zoveel van dat ze ongemerkt veel meer aten dan ze gewend waren. Carola en Mattèo hadden wel verzwegen dat het om een vegan gerecht ging.


Toen ze voldaan waren, vroeg Carola: “En, hebben jullie niets gemerkt aan het gerecht?” De blikken van de vrienden spraken boekdelen. Moesten ze zich zorgen maken? Ze keken elkaar aan hopende dat ze niet iets te horen kregen dat ze liever niet wilden horen. Ze probeerden te gissen naar wat er zo apart was aan het gerecht. Carola kwam met het verlossende antwoord: “Er zat helemaal geen vlees in!” Verbazing was van de gezichten af te lezen. Een ragù met gehakt dat geen vlees is? “Meen je dat nu, geen vlees?” Carola beaamde dat in het gerecht waarvan ze kostelijk hadden gesmuld, geen vlees zat. “Nou, als je niks had gezegd, dan hadden we het nooit geweten” was het antwoord. “Nee echt, we missen het vlees niet. Mogen we het recept hebben?”


Het kwartje valt

Er volgden nog andere testen, waarbij vrienden en familie de proefpersonen waren. Niemand had ooit door dat er geen echt vlees in de ragù van huize Piano zat. Plots beseften Carola en Mattèo dat ze iets hadden ontwikkeld dat vegetariërs en niet-vegetariërs culinair kon verzoenen. Een gerecht met een vleesvervanger dat zo lekker is dat iedereen ervan geniet en niemand het vlees mist.


Het begin

Als merkontwikkelaars liepen ze al een tijdje met het idee om gastronomische vegan en vegetarische producten te ontwikkelen. Nu hadden ze iets waarmee ze konden beginnen. Samen ontwikkelden ze vertrouwde (familie) recepten voor ragù’s die ze al onder de knie hadden. RESTOPIA® was geboren en er ontstonden drie vegan ragouts: Bolognese, Campagnola en Marinara ragout en een vegan Bolognese saus. Allemaal zo trouw mogelijk aan de typisch Italiaanse gastronomische cultuur.


Zo werd ook de slagzin geboren, “Who needs meat?”. Als een gerecht lekker is en niemand mist het vlees, wie heeft het dan nog nodig?

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page